Utbildning - Grundskolan - Beskrivning av statistiken

< Grundskolan

Statistikens omfattning

Innehåll

Statistiken omfattar uppgifter om eleverna i de åländska grundskolorna, deras språkstudier, stöd, ämnesval och modersmål. Grundskolan är en del av de åländska kommunernas utbildningsverksamhet.

Objekt, variabler, statistiska mått och redovisningsgrupper

Objekt för statistiken är elever. De huvudsakliga statistiska måtten är antal och andelar, som redovisas fördelat efter bl.a. skola, årskurs, kommun, typ av stöd för lärande och skolgång samt val av frivilliga språk. Uppgifterna presenteras i huvudsak för hela Åland men i viss mån också för kommuner och regioner.

Definitioner och förklaringar

Grundskolan är obligatorisk och omfattar nio årskurser, varav årskurs 1–6 utgör lågstadiet och årskurs 7–9 högstadiet.

Grundskolorna upprätthålls av kommunerna. Mariehamn har tre egna grundskolor, varav en är lågstadieskola och två är sammanhållna grundskolor. Landsbygdskommunerna och Vårdö har egna lågstadieskolor, men gemensamma högstadieskolor under kommunalförbunden Norra Ålands utbildningsdistrikt respektive Södra Ålands utbildningsdistrikt. Skärgårdskommunerna utom Vårdö har var och en egna skolor med både låg- och högstadium.

För elever med utvecklingsstörning upprätthåller Kyrkby högstadieskola träningsundervisning för hela Åland. Den är elvaårig och börjar vid sex års ålder. Både de som går i årskurs 0 och 1 i träningsundervisningen hänförs i statistiken till årskurs 1, medan den sista årskursen redovisas som årskurs 10.

Utöver de kommunala skolorna fanns från och med hösten 2011 Waldorfskolan på Åland som drivs av Waldorf Åland r.f., men från och med hösten 2018 har Waldorfskolan temporärt ingen grundskoleverksamhet.

Landsbygden Kommunerna Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Lemland, Lumparland, Saltvik och Sund.
Skärgården Kommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö
Skoldistrikt

Mariehamn
Norra Ålands utbildningsdistrikt
(Finström, Geta, Saltvik, Sund, Vårdö) Godby högstadieskola är gemensam för distriktet.
Södra Ålands utbildningsdistrikt
(Eckerö, Hammarland, Jomala, Lemland, Lumparland)
Övriga skärgården
(Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga)

(Uppgifterna per distrikt avser de grundskolor som är belägna i de kommuner som ingår i distrikten. Mariehamn och övriga skärgården är per definition inga distrikt, även om visst samarbete mellan skolorna ingående i distrikten kan förekomma. Denna kategorisering har gjorts för resultatredovisningens skull.)

Stöd för lärande och skolgång

Stödet för lärande och skolgång delas in i tre steg; allmänpedagogiskt, specialpedagogiskt och mångprofessionellt stöd. Därutöver finns undervisning för elever med förlängd läroplikt (träningsundervisning).

Det allmänpedagogiska stödet är ett tillfälligt stöd som ges inom ramen för den dagliga allmänundervisningen. Det specialpedagogiska stödet ges då behovet av stöd är regelbundet och flera stödåtgärder krävs samtidigt. Det mångprofessionella stödet ges då en elev riskerar att inte nå målen för grundskolans undervisning trots att allmänpedagogiskt och specialpedagogiskt stöd getts. I det mångprofessionella stödet kan en eller flera lärokurser anpassas och eleven ska ha en individuell plan. Undervisningen sker inom allmänundervisningen eller i specialklass. Träningsundervisningen riktar sig till elever som på grund av intellektuell funktionsnedsättning inte bedöms kunna uppnå grundskolans mål.

Frivilliga språkstudier

Studierna i engelska, som är ett obligatoriskt språk, börjar i de flesta skolor i trean. Skolorna kan erbjuda finska, tyska, franska, spanska eller ryska som första frivilliga språk. I dagsläget ges endast finska, tyska och franska på lågstadiet. På högstadiet sker undervisning i alla nämnda språk förutom ryska och man kan läsa två av de frivilliga språken samtidigt.

- Exakt 0 enheter
. Uppgift ologisk, kan ej förekomma
.. Uppgift saknas

Referenstider

Statistiken beskriver situationen den 30 augusti varje år och avser att ge en bild av läget för den åländska grundskolan i början av respektive läsår.

Syfte och historik

Statistikens syfte är att ge en utförlig bild av eleverna i den åländska grundskolan. ÅSUB har publicerat statistik om grundskolan sedan år 2000. Insamlingen gick från att vara baserad på summerade uppgifter för hela skolan till att vara individbaserad höstterminen 2021. Syftet var att förbättra kvaliteten och underlätta för uppgiftslämnarna. 

I början av höstterminen 2015 tillkom en ny läroplan som bland annat stipulerade en omorganisering av stöd- och specialundervisningen. Tidigare bestod stödundervisningen av två nivåer, förutom träningsundervisningen, benämnda samordnad- och anpassad specialundervisning. Det nya stödet, kallat stöd för lärande och skolgång, delas numera in i tre steg; allmänpedagogiskt, specialpedagogiskt och mångprofessionellt stöd. Därutöver finns som tidigare undervisning för elever med förlängd läroplikt (träningsundervisning).

Från och med höstterminen 2021 började skolorna följa en ny läroplan. Läroplanen stipulerar bland annat att skolorna ska erbjuda förberedande undervisning för elever i behov av stöd i svenska och grundläggande utbildning för vuxna. Dessa elever är inte alltid inskrivna i någon särskild årskurs varför den totala siffran över antalet elever i grundskolan från 2021 och framåt inte alltid överensstämmer med antalet elever i alla årskurser.

Insamlingsmetoder och källor

Statistiken baseras på individuppgifter som ÅSUB har begärt in från grundskolorna. Insamlingen är en totalundersökning och uppgifter från samtliga grundskolor ligger till grund för statistiken. ÅSUB har gjort vissa kompletteringar och korrigeringar av statistiken efter kontakter med skolorna och skolförvaltningarna.

Kvalitet

Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är hög i och med att statistiken baseras på totaluppgifter från de olika aktörerna. Uppgifterna granskas efter att de samlats in och rättas upp vid behov i samråd med uppgiftslämnarna.

Aktualitet

Grundskolstatistiken publiceras inom cirka två månader efter mättidpunkten (30.8).

Jämförbarhet och samanvändbarhet

Jämförbarheten är god såväl när det gäller jämförelser över tid som med andra statistikområden, såsom befolkningsstatistik och annan utbildningsstatistik.

Tillgänglighet

ÅSUB publicerar årligen ny statistik om grundskolan som finns tillgänglig på asub.ax. Statistiken publiceras dels i form av en statistiknyhet (grafer och tabeller med kommenterande text), men också som interaktiva grafer samt excel- och databastabeller.

Kontakt/ansvarsperson

Ansvarig för utbildningsstatistiken på ÅSUB är Jakob Sällström, jakob.sallstrom[at]asub.ax.
ÅSUB kan vid behov stå till tjänst med andra eller mera detaljerade uppgifter och definitioner.