Ekologisk hållbarhet 17: Installerad kapacitet för elproduktion med solpaneler på Åland

Att montera solpaneler på sin fastighet och börja fungera som mikroproducent av solkraft är ett relativt nytt fenomen på Åland. Sedan år 2014 har den installerade produktionskapaciteten ökat från ca 4 kWp till ca 14 768 kWp år 2024. Genomsnittsstorleken på den installerade kapaciteten per mikroproducent har även den ökat, från ca 4,0 kWp/mikroproducent till ca 11,6 kWp/mikroproducent år 2024. Mellan år 2023 och år 2024 ökade den installerade kapaciteten med 27,2 procent (från 11 609 kWp till 14 768 kWp).

Någon samlad statistik över hur mycket solkraft mikroproducenterna producerar finns inte i dagsläget, hos Kraftnät Åland finns dock uppgift om den överloppsenergi kunderna har levererat till elnätet när de har haft produktionsöverskott. År 2024 uppgick mängden överloppsenergi som mikroproducenterna levererade till elnätet till ca 6,8 GWh. En teoretisk beräkning av elproduktionen med solpaneler ger resultatet att ungefär 13,2 GWh solkraft producerades på Åland år 2024. Närmare hälften av den producerade solkraften förbrukas alltså hos mikroproducenten, drygt 48 procent.

Infografik om installerad kapacitet för elproduktion med solpaneler på Åland

Den teoretiska beräkningen av elproduktionen med hjälp av solpaneler utgår från den installerade effekten (kWp), i beräkningen använder vi ett genomsnitt för den installerade effekten under året (effekt i början av året + effekten i slutet av året, delat med två). Genom att multiplicera den genomsnittliga effekten med 1 000 timmar (uppskattat antal timmar med produktion under ett år) så får man en ganska bra uppskattning av producerad solkraft.

Uppgifterna reviderades år 2024, på grund av man har reviderat sättet att datera själva installationen från anmälningsdatum till besiktningsdatum har vissa installationer flyttat mellan åren. Dessutom förekommer det att oanmälda anläggningar som inte tidigare har besiktats kommer till kännedom.

I början av år 2025 fortsätter ökningen av antalet mikroproducenter och installerad kapacitet för elproduktion med solpaneler på Åland. Utöver detta finns det planer på flera större solcellsparker. I Ålands landskapsregerings energi- och klimatstrategi är en av målsättningarna att eleffekten från solelproduktion ska utgöra sammanlagt minst 17 MW år 2030 (ca fem procent av den totala elförbrukningen). Om de större solcellsparkerna förverkligas kommer den installerade effekten att vara mycket nära målsättningen.

Uppdaterad 2.4.2025