Arbetslöshetssituationen augusti 2021
Det relativa arbetslöshetstalet 5,6 procent i augusti
I augusti var det relativa arbetslöshetstalet i genomsnitt 5,6 procent, jämfört med 10,5 procent i augusti ifjol. För kvinnorna var det relativa arbetslöshetstalet 5,4 procent medan det var 5,9 procent för männen. I augusti var 1,2 procent av arbetskraften sysselsatta i sysselsättningsfrämjande åtgärder (sysselsättningsstöd, arbetsprövning/arbetspraktik eller i sysselsättningsfrämjande utbildning).
Coronavirusets (covid-19) inverkan på den åländska arbetsmarknaden
Den rådande coronavirussituationen och de restriktioner som för närvarande råder på Åland har fortsättningsvis konsekvenser för sysselsättningsläget på den åländska arbetsmarknaden. Efter den snabba ökningen av antalet arbetslösa samt permitterade arbetssökande under våren 2020, så har antalet sedan dess minskat i långsam takt. Antalet är dock fortfarande väsentligt fler än innan coronapandemin.
Det kan poängteras att i den här statistiken definieras dels arbetslösa arbetssökande, dels permitterade personer som arbetslösa. De permitterade personerna har fortfarande en arbetsgivare i praktiken även om de för tillfället saknar arbete.
Figur 1: Arbetssökande personer i augusti efter arbetsmarknadsstatus
Figur 1 illustrerar att knappt nio procent av de arbetssökande personerna i augusti 2021 (inklusive boende utanför Åland) bestod av permitterade arbetstagare (171 personer). Jämfört med juli 2021 är det en minskning med tolv personer. Nästan 36 procent av de arbetssökande personerna var arbetslösa (705 personer), detta i sin tur är en minskning med 60 personer jämfört med juli 2021.
Sett till ålder var det relativa arbetslöshetstalet högst för personer under 25 år (6,2 procent), följt av personer i åldern 25–54 år samt personer 55 år och äldre (med 5,6 procent vardera). Jämfört med situationen i juli har det relativa arbetslöshetstalet minskat i alla åldersgrupperna.
Observera att en av orsakerna till den minskade arbetslösheten jämfört med situationen för ett år sedan är att företagare som lyfter arbetsmarknadsstöd numera är kodade som i arbete, efter att tidigare varit kodade som arbetslösa. Denna förändring är enligt nationella anvisningar.
Antalet långtidsarbetslösa sjönk mellan juli och augusti
Det relativa arbetslöshetstalet för ungdomar under 25 år var 6,2 procent, jämfört med 14,8 procent i augusti ifjol. För kvinnor var ungdomsarbetslöshetstalet lägre än för männen, 4,4 procent jämfört med 7,7 procent. Det relativa arbetslöshetstalet för de 55 år fyllda var 5,6 procent (10,0 procent i augusti ifjol). Här var arbetslöshetstalet 5,9 procent för kvinnorna och 5,3 procent för männen. Antalet långtidsarbetslösa (475 stycken) var högre än i augusti ifjol (302 stycken), och utgör 3,1 procent av arbetskraften (2,0 procent i augusti ifjol). Antalet har minskat något jämfört med juli då antalet långtidsarbetslösa var 519 st. Av de långtidsarbetslösa var 128 stycken över 55 år (3,6 procent) och 39 personer under 25 år (1,1 procent). Av de arbetslösa personerna under 25 år hade 50 personer varit arbetslösa längre än tre månader (3,6 procent). För en tabell med aktuella uppgifter om det relativa arbetslöshetstalet efter utvalda åldersgrupper samt arbetslöshetens längd, klicka här.
Det relativa arbetslöshetstalet högst i Mariehamn
En regionvis jämförelse visar att arbetslöshetstalet i Mariehamn i augusti var 7,4 procent (13,2 procent i augusti ifjol). På landsbygden var arbetslöshetstalet i augusti ca 4,5 procent (8,9 procent i augusti ifjol) medan det i skärgården sjönk till 3,8 procent (6,7 procent i augusti ifjol). Bland de åländska kommunerna var arbetslöshetstalet i augusti högst i Mariehamn (med 7,4 procent) följt av Kökar (med 7,1 procent). För en tabell med kommunvisa uppgifter om det relativa arbetslöshetstalet, klicka här.
Figur 1: Regionala arbetslöshetstal 2010–2021
Antalet lediga platser ökade jämfört med augusti ifjol
Antalet lediga platser var i augusti 183 stycken, och det är 83 platser mer än i augusti 2020. De lediga platserna i förhållande till antalet arbetslösa arbetssökande var 21,0 procent i augusti i år, vilket är 14,8 procentenheter högre än augusti ifjol. Under augusti månad tillsattes hela 212 stycken lediga platser vilket är 72 platser mer än under augusti ifjol. Av de tillsatta platserna tillsattes ca 56,1 procent inom tre veckor, jämfört med ca 52,9 procent i augusti ifjol. Flest nyanställningar registrerades i yrkesgruppen service- och försäljningspersonal (med 57 stycken).
Beskrivning av statistiken
Observera att uppgiften för arbetskraften justeras i januari, vilket kan medföra vissa förändringar i det relativa arbetslöshetstalet. Mer information om förändringen av arbetskraften finns i statistikmeddelandet Sysselsatt arbetskraft den 31.12.2018. Vid jämförelser med uppgifter för Finland, vänligen notera att de uppgifter som publiceras av Statistikcentralen baserar sig på Arbetskraftsundersökningen (AKU). Arbetslöshetsuppgifter i AKU brukar generellt vara betydligt lägre än registerbaserade uppgifter från Arbets- och Näringsministeriet, vilka motsvarar uppgifterna i den åländska arbetslöshetsstatistiken.
För mera information om arbetslöshetsstatistiken och dess begrepp, klicka här.