Inkvarteringsstatistik högsäsongen 2024, preliminära siffror
Något färre övernattningar än under högsäsongen i fjol
Enligt preliminära uppgifter minskade övernattningarna på de åländska inkvarteringsanläggningarna under högsäsongen (maj–september) 2024 med 0,5 procent jämfört med samma månader 2023. Hotellen hade något fler övernattningar än under högsäsongen i fjol, medan övernattningarna på gästhem/pensionat minskade med fem procent. Också på stugbyar och campingplatser var övernattningarna lite färre. Det var övernattningarna av gäster från Finland som reducerades något, medan Sverige stod för lika många övernattningar som i fjol. Övernattningarna av gäster från övriga länder sammanlagt ökade däremot med sju procent. Jämfört med högsäsongen 2023 minskade övernattningarna något i juni, juli och augusti, medan maj och september hade fler övernattningar än i fjol.
Procentuell förändring av antalet övernattningar efter typ av inkvarteringsanläggning, gästernas hemland och månad högsäsongen 2023–2024
Statistiken är preliminär då uppgifter inte ännu inkommit från alla anläggningar. Resultaten presenteras främst som procentuella förändringar för de anläggningar som lämnat in uppgifter för de aktuella månaderna under såväl 2023 som 2024, vilket var alla hotell och campingplatser, ungefär 93 procent av gästhemmen/pensionaten och 95 procent av stugbyarna. De procentuella förändringarna för enskilda anläggningstyper, länder eller månader påverkar helheten olika mycket beroende på kategorins omfång. Till exempel hade hotellen ungefär fyra gånger fler övernattningar än gästhemmen, vilket gör att en procentuell förändring av hotellens övernattningar ger en betydligt större påverkan på det totala antalet än en lika stor procentuell förändring av gästhemmens övernattningar. När det gäller gästernas hemland stod Finland för hälften av övernattningarna och ser man på de enskilda månaderna inföll över en tredjedel av högsäsongens övernattningar i juli.
Andel övernattningar högsäsongen 2024
Gästhemmens övernattningar minskade framför allt i Mariehamn
Av de olika typerna av inkvarteringsanläggningar var det endast hotellen som hade flera övernattningar högsäsongen 2024 än 2023, men förändringarna i stugbyarna och campingplatserna var små. På gästhem och pensionat minskade övernattningarna med fem procent. Det var de finländska och de svenska övernattningarna som blev färre på gästhemmen, medan övriga länder stod för en ökning med 26 procent. Övernattningarna av gäster från övriga länder utgjorde dock en knapp femtedel av gästhemmens övernattningar så antalet ökade övernattningar av gäster från övriga länder var mindre än antalet minskade övernattningar av gäster från Finland.
Procentuell förändring av antalet övernattningar i gästhem efter gästernas hemland, gästhemmens region och månad högsäsongen 2023–2024
Det var främst i Mariehamn som gästhemsövernattningarna minskade, men också i landskommunernas gästhem blev övernattningarna lite färre. Nästan två tredjedelar av gästhemsövernattningarna tog plats i landskommunerna. För hotellens del var utvecklingen den motsatta med en ökning av övernattningarna på fem procent i Mariehamn och en minskning på nästan nio procent i landskommunerna. Också för stugbyarna och campingplatserna fanns regionala skillnader. Stugbyarna på fasta Åland såg en minskning av övernattningarna med fem procent, medan skärgårdens stugbyar hade en ökning med elva procent. På campingplatserna ökade övernattningarna med tre procent i Eckerö, men minskade med fem procent på övriga Åland.
Övernattningarna av gäster från andra länder än Finland och Sverige ökade på hotellen, gästhemmen och campingplatserna
Totalt sett minskade de finländska gästernas övernattningar med tre procent, de svenska övernattningarna var lika många som högsäsongen 2023 och övernattningarna av gäster från övriga länder ökade med sju procent. Det var främst på gästhem och campingplatser som de finländska övernattningarna reducerades. Övernattningarna av gäster från Sverige ökade något både på hotell och campingplatser, men blev lite färre på gästhem och stugbyar. Gäster från övriga länder stod för ökade övernattningar på alla anläggningstyper utom stugbyarna.
Procentuell förändring av antalet övernattningar efter gästernas hemland och typ av inkvarteringsanläggning högsäsongen 2023–2024
De finländska övernattningarna minskade i början av säsongen, de svenska i slutet
Jämfört med högsäsongen 2023 ökade övernattningarna i maj och september, medan juni, juli och augusti hade något färre övernattningar än i fjol. Störst var den procentuella förändringen i september, fyra procent. Ser man till gästernas hemland reducerades de finländska övernattningarna alla månader utom september och den mest märkbara nedgången inföll i maj. De svenska gästernas övernattningar däremot ökade i maj och minskade i augusti och september. Uppgången i maj var stor och tog plats främst på campingplatser och hotell. Ökningen av övernattningarna av gäster från övriga länder inföll nästan uteslutande i augusti och september.
Procentuell förändring av antalet övernattningar efter gästernas hemland och månad högsäsongen 2023–2024
Färre övernattningar i husbil och husvagn, fler i tält
På campingplatserna hade husvagns- och husbilsövernattningarna ett stort uppsving under åren efter covid-19-pandemin, men de preliminära siffrorna visar nu att dessa övernattningar minskade med sex procent under högsäsongen 2024. Tältövernattningarna ökade med tolv procent och campingplatsernas stugövernattningar var ungefär lika många som i fjol. Av campingplatsernas övernattningar tog drygt hälften plats i husvagn eller husbil, en knapp fjärdedel i stugor och en femtedel i tält.
Procentuell förändring av antalet övernattningar på campingplatserna efter typ av logi högsäsongen 2023–2024
Anlända gäster minskade med två procent
Antalet gäster som anlände till inkvarteringsanläggningarna minskade i något högre grad än övernattningarna, eller med två procent totalt sett. Gästerna från Finland minskade med fyra procent och gästerna från Sverige med två procent, medan gästerna från övriga länder ökade med sju procent. Över hälften av gästerna kom från Finland, en tredjedel från Sverige och en dryg tiondel från övriga länder. Av de drygt 80 olika länder som ingick i kategorin övriga länder kom det flest gäster från Tyskland, Åland, Estland, Norge och Schweiz. Både hotellen och gästhemmen hade färre gäster än högsäsongen 2023, medan campingplatserna såg en liten ökning och stugbyarna hade ungefär lika många gäster som i fjol.
Beläggningsgraden var i stort sett oförändrad
Beläggningsgraden av den totala rums- och stugkapaciteten var på alla anläggningstyper i stora drag samma som under högsäsongsmånaderna 2023. Gästhemmen hade dock något lägre beläggningsgrad än 2023 under alla högsäsongsmånader utom september. På hotellen var 90 procent av rummen uthyrda i juli och ungefär hälften av rummen var belagda i maj och september. Ser man till hela högsäsongen sammanlagt nyttjades ungefär två tredjedelar av hotellrummen.
I stugbyarna var 68 procent av stugorna uthyrda i juli och 38 procent i juni och augusti. Beläggningen var något sämre i maj 2024 än 2023. När det gäller campingplatsernas stugor var 76 procent uthyrda i juli och runt 35 procent i juni respektive augusti.
Beläggningsgrad av den totala kapaciteten för stugbyarna efter månad högsäsongen 2023–2024
På ÅSUBs webbplats finns en excelfil med preliminära uppgifter om inkvarteringsanläggningarnas övernattningar och beläggning under högsäsongen 2024. Där finns också en databas med månatliga uppgifter om hotellövernattningarna efter region och gästernas hemland.