Sålda lantbruksprodukter 2023

Något lägre försäljningsintäkter för lantbruket 2023

Det åländska lantbruket sålde produkter för 28,6 miljoner euro år 2023, varav 10,8 miljoner kom från husdjursprodukter och 17,7 miljoner från växtodling. Detta framgår av statistiktabellerna på ÅSUBs webbplats som nu har uppdaterats med uppgifter för 2023.

Intäkterna är en halv miljon mindre än 2022, viket innebär en minskning med ett par procent. Om man beaktar att inflationen 2023 var nästan åtta procent, är dock minskningen större. Intäkterna omräknade till fasta priser med hjälp av konsumentprisindex var nio procent lägre 2023 än året före. Figuren nedan visar försäljningsutvecklingen i löpande och fasta priser. De jämförelser över tiden som görs för olika produkter nedan i texterna och i tabellerna på webben utgår alla från löpande priser.

Bruttointäkter för lantbruksprodukter i löpande och fasta priser 1995–2023

Diagrammets innehåll beskrivs i texten i anslutning till diagrammet.

Större intäkter från mjölk och lök

Lantbruksprodukterna delas i statistiken in i huvudgrupperna husdjurs- och växtodlingsprodukter vilka i sin tur består av flera undergrupper. Intäkterna från husdjursprodukter ökade jämfört med 2022 tack vare en ökning för mjölkens del. Växtodlingsprodukterna gav mindre intäkter än 2022, främst på grund av mindre försäljningsinkomster från äpplen. Också spannmålen visar en mindre nedgång, medan löken gav större intäkter trots något mindre försäljningsvolym. 

Bruttointäkter för huvudgrupper av lantbruksprodukter 1995–2023

Diagrammets innehåll beskrivs i texten i anslutning till diagrammet.

Mjölken var den största enskilda produkten med intäkter på drygt 7,5 miljoner euro. Därefter följer äpplen som såldes för över 5 miljoner och lök med bruttointäkter på 4,5 miljoner. 

Försäljning av de viktigaste lantbruksprodukterna 2023

Diagrammets innehåll beskrivs i texten i anslutning till diagrammet.

Äpplen och lök framåt under 2000-talet

Diagrammet nedan visar de stora förändringar som har skett under 2000-talet när det gäller produktion av frukt och grönsaker (inklusive potatis). Äpplen har blivit den största produkten inom detta område efter att produktionen har expanderat kraftigt de senaste 20 åren. Också lökproduktionen har ökat betydligt. Andra produkter som har gått framåt är till exempel päron och sparris. Kinakål och isbergssallad har minskat i betydelse, liksom även tomat och gurka.

Bruttointäkter för frukt och grönsaker 1995–2023

Diagrammets innehåll beskrivs i texten i anslutning till diagrammet.

Minskad ekologisk produktion

Den ekologiska produktionen stod år 2023 för omkring en miljon euro i försäljningsintäkter, vilket är 3,5 procent av totalen och något mindre än 2022. En orsak till minskningen var att produktionen av ekologisk mjölk pågick bara i början av året och att all mjölk därefter klassas som konventionell. Också mängden ekologiskt kött minskade, medan grönsaksproduktionen ökade. 

I diagrammet nedan visas den ekologiska produktionens andel för vissa produkter. 

Andel ekologiskt av volymen för vissa produkter 2023

Diagrammets innehåll beskrivs i texten i anslutning till diagrammet.

Statistiken som omfattar sålda volymer och försäljningsintäkter samlas in från uppköpare, utvalda producenter samt även delvis från Naturresursinstitutet LUKE. Handel mellan gårdar, direktförsäljning i mindre omfattning samt förbrukning på den egna gården omfattas inte. Statistiken är inte helt komplett men ger ändå en riktgivande och jämförbar bild av den utveckling som sker i det åländska jordbruket över tid. I statistiken ingår inte kostnader för produktionen, vilket innebär att nettoavkastningen inte kan utläsas. Statistiken är inte heller avsedd för beräkning av prisnivåer, eftersom uppgifter om såväl mängd som intäkter är avrundade.

Statistiken för de största produkternas försäljningsvolymer och bruttointäkter finns publicerade i en excel-fil på vår webbplats, både för 2023 och som längre tidsserier.
 
ÅSUB gör statistik över jordbruksprodukterna på uppdrag av landskapsregeringens jordbruksbyrå. Ytterligare förklaringar och definitioner finns i pdf-filen Beskrivning av statistiken.

Kenth Häggblom

+358 (0)18 25497
fornamn.efternamn[at]asub.ax