Utbildning på gymnasienivå hösten 2024
Högt antal studerande på Ålands lyceum
Hösten 2024 studerar 679 personer vid Ålands yrkesgymnasium, drygt 50 färre än året innan. Vid Ålands lyceum ökade i stället antalet studerande med 47 till totalt 479 hösten 2024, vilket är den högsta noteringen sedan mätningarna påbörjades år 2000.
Sedan år 2000 har antalet studerande vid Ålands lyceum legat mellan 400 och 500 årligen och höstens siffra ligger i den övre delen av detta intervall. En orsak till att det inte har varierat mer än så är att antalet nya studieplatser som erbjuds vid Ålands lyceum är ungefär lika många från år till år.
Vid Ålands yrkegymnasium har studerandeantalet varierat desto mer, åren 2000 till 2004 var antalet på ungefär samma nivå som idag, mellan 600 och 700 personer. Därefter ökade antalet studerande fram till och med rekordnoteringen på över 850 år 2010. En delorsak till denna ökning var att årskullarna som lämnade grundskolan på Åland under denna period var relativt stora. Sedan dess har antalet studerande minskat, vilket både gäller studerande från Åland och studerande utifrån.
Studerande på gymnasienivå 2000–2024 efter typ av utbildning
Männen är i majoritet vid Yrkesgymnasiet och i minoritet vid Lyceét
De utbildningar vid Yrkesgymnasiet som har flest studerande är Grit:lab samt utbildningarna till merkonom och närvårdare. Precis som tidigare år studerar fler män än kvinnor vid Yrkesgymnasiet och särskilt stor är dominansen inom sjöfart, IT samt de tekniska programmen. Kvinnorna är i stället i stor majoritet inom de mer socialt inriktade programmen så som närvårdare och barnledare, men även bland de som utbildar sig till frisör eller kock. Vid Ålands lyceum är i stället kvinnorna i majoritet och har så varit under lång tid.
Andelen studerande med hemort utanför Åland är i nivå med året innan och merparten återfinns vid Ålands yrkesgymnasium. Det är framförallt utbildningen Grit:lab som lockar många studerande utifrån och även till viss del sjöfartsutbildningarna. Uppgifterna om de studerandes hemort gäller hemorten vid antagningen till utbildningen.
Studerande på gymnasienivå hösten 2024 efter utbildning
Ökat antal studerande med hemort utanför Åland
Cirka 57 procent av de ålänningar som studerar på gymnasienivå hösten 2024 kommer från landsbygden, nästan 39 procent från Mariehamn och 4 procent från skärgården. Av de med hemort utanför Åland är 42 procent från Finland, 12 procent från Sverige och 46 procent från något annat land.
Sedan 2005 har antalet studerande med hemort utanför Åland nästan halverats, från nära 100 till 57 hösten 2024. Antalet studerande har framför allt minskat bland studerande från Finland och Sverige, som är de två länder varifrån flest kommer för att studera på Åland. Minskningen hade varit än större om det inte vore för att utbildningen Grit:lab lockar många studerande utifrån. Sedan 2022, då utbildningen startades, har antalet studerande med hemort utanför Åland gått från strax under 30 till runt 60 samma och efterföljande år. Denna ökning har till övervägande del bestått av personer som kommer från något annat land än Finland eller Sverige.
Studerande på gymnasienivå med hemort utanför Åland
efter hemort 2005-2024
Dubbelt så vanligt med ett annat modersmål än svenska vid Yrkesgymnasiet
Vid Ålands yrkesgymnasium är det nästan dubbelt så vanligt att ha ett annat modersmål än svenska i jämförelse med Ålands lyceum. En bidragande faktor är att över hälften av eleverna med ett annat modersmål än svenska vid Ålands yrkesgymnasium går i någon av integrations- eller vuxenutbildningarna, vilket inte erbjuds vid Ålands lyceum. Förutom svenska är några av de vanligaste modersmålen finska, rumänska, lettiska och thai. Sedan 2010 har andelen studerande med ett annat modersmål än svenska på gymnasienivå ökat från nära 2 procent till 16 procent hösten 2024.
Studerande på gymnasienivå 2010-2024 efter modersmål hösten
Spanska alltmer populärt
Bland studerande på gymnasienivå hösten 2024 läser nio av tio engelska och strax över 40 procent finska. Vid Ålands lyceum är engelska obligatoriskt varför andelen engelskstuderande är 100 procent, vid Yrkesgymnasiet är samma andel 89 procent. Därefter är finska störst på båda skolor. Ett språk som blivit alltmer populärt på senare år är spanska, från att ungefär 12 procent läste det 2012 till strax över 20 procent aktuell höst. Förutom ryska är andelen som läser respektive språk större bland kvinnorna än bland männen.
Språkstudier på gymnasienivå hösten 2024 efter kön och skola
Ålands yrkesgymnasium hade färre studieplatser och sökande
Antalet sökande som hösten 2024 hade den allmänbildande gymnasieutbildningen vid Ålands lyceum som sitt första val uppgick till 168. Antalet studieplatser var 160, varför det gick drygt en sökande per studieplats. När det gäller Yrkesgymnasiet varierar antalet studieplatser och sökande för de olika programmen. Totalt hade 277 personer någon av de 215 nya studieplatserna som erbjöds hösten 2024 som sitt förstahandsval. Detta var klart färre än året innan då antalet sökande var 385 och studieplatser 293. Minskningen har till stor del att göra med att inga vuxen- eller integrationsutbildningar påbörjades aktuell höst samt att antalet studieplatser och sökande var ovanligt många hösten 2023. Antalet sökande per studieplats uppgick till 1,3, vilket är i nivå med tidigare år. Till skillnad från tidigare antagningsomgångar, då frisörutbildningen i princip alltid haft högst antal sökande per studieplats, var det merkonomutbildningen som hade flest sökande per studieplats hösten 2024. Utbildningen till barnledare, servitör och fastighetsskötarre hade färre sökande än antalet erbjudna studieplatser varför kvoten för antalet sökande per studieplats låg under ett för dessa utbildningar.
Nya studieplatser, sökande och antagna på gymnasienivå hösten 2024 efter skola och program