Utbildning vid Högskolan på Åland hösten 2024
Ökande medelålder vid Högskolan på Åland
Hösten 2024 studerar 477 personer vid Högskolan på Åland, vilket är en liten ökning i jämförelse med året innan. Majoriteten av de studerande är män och åldersmässigt är merparten 30 år eller äldre.
De som är 30 år eller äldre utgör en allt större del av de studerande vid Högskolan på Åland. Sedan 2004, året efter Högskolan startade, har andelen ökat från strax över 30 procent till 40 procent hösten 2024. Samtidigt har de som är mellan 20 och 24 år minskat med 10 procentenheter till 33 procent av de studerande. Medelåldern har därför ökat från 27,9 till 29,3 procent under samma period.
Studerande vid Högskolan på Åland hösten 2010–2024
efter ålder
Två nya program vid Högskolan
Likt förra året lockar studier i företagsekonomi flest studerande, 107 stycken, varav 21 har valt att utnyttja den nya möjligheten att läsa programmet på distans. En annan nyhet är att Högskolan erbjuder en masterutbildning hösten 2024, benämnd Energy Automation Sustainable Engineering.
På alla program vid Högskolan är könsfördelningen relativt ojämn. Inom elektro-, maskin-, och informationsteknik samt utbildningen till sjökapten är större delen av de studerande män, medan kvinnorna är i majoritet inom övriga program. Fördelningen är jämnast bland de som läser företagsekonomi.
Ungefär 30 procent av de studerande utgörs av personer med annan hemort än Åland. Andelen är särskilt hög vid sjökaptensutbildningen där hela 70 procent av de studerande kommer utifrån, varav flertalet är från Sverige. Uppgifterna gäller hemorten vid antagningen till studierna.
Studerande vid Högskolan på Åland hösten 2024 efter program, medelålder,
kön och hemort
Stort tapp i antalet studerande vid utbildningarna sjöfart och maskinteknik
I jämförelse med år 2010 är antalet studerande något färre hösten 2024. Det är framför allt två program som har tappat studerande under denna period, nämligen sjöfartsutbildningen och maskinteknik, vars studerandeantal har halverats sedan dess. Nedgången totalt sett dämpades dock något på grund av att antalet studerande samtidigt ökade bland merparten av de övriga programmen.
Studerande vid Högskolan på Åland 2010–2024 efter utbildningsprogram
Flest med hemort i Finland bland de studerande utifrån
Ålänningar utgör strax under 70 procent av de studerande, varav 50 procent kommer från Mariehamn, 47 procent från landsbygden och resterande 3 procent från skärgården.
Av de studerande med hemort utanför Åland är 67 procent från Finland och cirka 30 procent från Sverige. Bara ett fåtal kommer från något annat land.
Cirka 84 procent av Högskolans studerande har svenska som modersmål, 4 procent finska och 12 procent något annat språk.
En tydlig trend sedan början av 2010-talet är att antalet studerande med hemort utanför Åland har minskat samtidigt som studerande från Åland ökat. När antalet studerande utifrån var som störst, år 2012, utgjorde de nästan hälften av de studerande. Höstterminen 2024 är andelen 30 procent. Det är framför allt studerande från Sverige som blivit färre, från över 130 personer 2012 till 42 denna höst.
Studerande vid Högskolan på Åland hösten 2000–2024
efter hemort
Högt antal sökande till Högskolan
Högskolan hade 397 sökande till 160 nya studieplatser hösten 2024, att jämföra med 270 sökande på 140 studieplatser hösten 2023. Den stora ökningen av antalet sökande berodde till viss del på att distansstudierna vid företagsekonomiprogrammet hade väldigt många sökande, 112 stycken. Då antalet studieplatser bara ökade litegrann steg antalet sökande per studieplats vid Högskolan från 1,9 till 2,5 i jämförelse med året innan. En annan konsekvens av de stora antalet sökande i förhållande till antalet studieplatser var att andelen som sedermera blev antagna sjönk, från cirka 60 procent till över 50 procent aktuell höst.
Nya studieplatser, sökande och antagna till Högskolan på Åland hösten 2024
efter program
Huvuddelen av de studerande som tidigare läst på Åland eller i Finland har en yrkesutbildning sedan tidigare
Bland de som studerat på Åland innan sina studier vid Högskolan har nästan 70 procent en yrkesutbildning och drygt 30 procent en allmänbildande gymnasieutbildning. Även merparten av de som studerat i Finland har en yrkesutbildning sedan tidigare, fördelningen mellan de två utbildningstyperna är dock mer jämn inom denna grupp. Hospitality management är det enda program där merparten (52 procent) av de studerande från Åland och Finland har en examen från en allmänbildande gymnasieutbildning. Inom övriga program har en övervägande majoritet en yrkesutbildning sedan tidigare.
Studerande vid Högskolan på Åland hösten 2024 som tidigare
studerat på Åland eller i Finland, efter tidigare utbildning
Mer statistik om utbildning vid Högskolan på Åland