Konjunkturläget våren 2025
Makrovariabler globalt och lokalt
Det osäkra världsläget, dels kring tullarna, dels situationen i Ukraina och Mellanöstern bidrar till att världsekonomin riskerar dämpas väsentligt i närtid eftersom osäkerheten i sig skapar återhållsamhet i konsumtion och investeringar samt har en negativ effekt på börsutvecklingen. Dessutom riskeras nya flaskhalsar inom globala värde- och transportkedjor att skapas.
De senaste månadernas turbulens, speciellt kring tullar, har drivit på en revidering bland prognosinstitut välden över, där ekonomisk tillväxt reviderats nedåt och arbetslösheten justerats uppåt. Detta påverkar även att åländsk tillväxt saktar ner, men beräknas ha bibehållit en positiv tillväxt på tre procent för 2024, innan BNP-nivån stannar upp på samma nivå kommande år. Med lägre tillväxt följer högre arbetslöshet. För Åland prognostiserar ÅSUB 5,4 procent relativ arbetslöshet 2025 följt av 5,2 och 4,9 procent därpå följande år.
BNP-tillväxten för Åland, Finland och Sverige 2015-2027
Mer positivt är utvecklingen av inflation, ränta och växelkurs
I år räknar vi med en inflation på 0,7 procent följt av 1,5 procent 2026 och 1,7 procent 2027, vilket är lägre än tidigare förväntat. Vi vill påminna om att åländska makrovariabler påverkas av vad som händer globalt och att osäkerheten i prognoserna därför är stor. Låg inflation ger utrymme för att hålla nere räntan på en låg nivå. Den svenska kronan har stärkts de senaste månaderna, vilket i huvudsak är gynnsamt för åländskt näringsliv, till exempel med fler svenska besökare. Under andra halvåret av 2023 sjönk energipriserna. Sedan fjärde kvartalet 2024 har även bostadsräntorna en sänkande effekt på inflationen.
Varugruppers andel av inflationen, kvartal 1 2021 - kvartal 1 2025
Källa: ÅSUB, Konsumentprisindex, 3-månaders medelvärde
Offentlig ekonomi
De inkomster som ligger till grund för kommunalskatten väntas återhämta sig och skatterna ökar med runt 3,5 procent åren 2026 och 2027, bland annat tack vare allmänna lönejusteringar och förbättrat sysselsättningsläge. Intäkterna från samfundsskatten beräknas ha varit höga 2024 tack vare goda resultat bland flera av de större företagen. År 2025 beräknas däremot bli ett svagare år, innan skatterna från företagen förväntas öka något igen för 2026 och 2027.
Tack vare extra ordinära inkomster på cirka 47 miljoner euro uppgick avräkningsbeloppet 2023 till drygt 247 miljoner euro. Enligt beräkningar baserade på Statskontorets förslag till bokslut för 2024 skulle avräkningen för 2024 stanna på runt 203 miljoner euro och förväntas sedan växa lite snabbare 2025 och 2026. År 2026 sker åter strukturella förändringar i statsbudgeten så att avräkningsbasen tillfälligt ökar. Bedömningen är att skatteavräkningsbeloppet ökar betydligt skatteår 2024 jämfört med året innan och uppgår till runt 108 miljoner euro. Tillväxt i samfundsskatterna och kapitalinkomstskatterna samt återställandet av nivån för lotteriskatten bidrar till ökningen. I år (2025) väntas det samlade beloppet av avräkningen och skatteavräkningen uppgå till cirka 317 miljoner euro. Enligt vårens bedömningar väntas utfallet för det samlade beloppet växa till närmare 345 miljoner euro 2026 och cirka 328 miljoner euro 2027.
Branschspecifik utveckling på Åland
Den totala omsättningen i det privata näringslivet ökade drygt en procent under 2024 jämfört med 2023. Tillväxten i det privata näringslivets lönesumma var under motsvarande period drygt fem procent.
År 2024 var ett relativt lönsamt år för de åländska passagerarrederierna. Frakterna ökade medan de samlade passagerarvolymerna minskade något. Från 2024 påverkar kostnaderna för utsläppsrätter resultaten medan den starkare svenska valutan kan stödja köpkraften inom det svenska kundsegmentet. Indikatorerna för fraktsjöfarten 2024 avspeglar den avvaktande hållningen inom världsekonomin. Indikatorn för transportkostnaderna för torrlastfrakter (Baltic Dry Index) har under inledningen av 2025 legat under långtidsmedelvärdet.
De åländska hushållens konsumentförtroende försvagas återigen efter en längre period av uppgång. Resultatet tyngs framför allt av en mer negativ syn på landets (Ålands) ekonomi om 12 månader, men en försämring kan ses genomgående i samtliga delfrågor som ligger till grund för konsumentförtroendet. De åländska hushållens konsumentförtroende låg i mars 2025 strax under både de finländska och de svenska hushållens nivå.
Förväntningarna om utvecklingen under 2022–2025 inom det privata näringslivet
Framtidsutsikterna i konjunkturbarometern, som bygger på företagens egna bedömningar, ger i år svaga utslag för delfrågorna. Genomsnittet för delfrågorna är lägre än medelvärdet för ÅSUBs tidigare konjunkturbarometrar och landar på den negativa sidan.
Transportbranschens omsättning ökade med sex procent 2024 medan lönesumman steg med elva procent. Konjunkturbarometern ger ett svagt negativt utslag för branschen vilket är linje med ÅSUBs prognos, där tillväxten väntas ligga under 2024 års nivå kommande tre år.
Under 2024 var den årliga tillväxten i lönesumman fem procent samtidigt som omsättningen inom hotell- och restaurangbranschen ökade med drygt tre procent 2024. Den nominella omsättningen förväntas öka svagt kommande år. Barometerutslagen för hotell och restaurangbranschen speglar dock en mer optimistisk syn. En fortsatt förstärkning av kronan och ett världsläge som ökar efterfrågan för semester i närområdet kan tala för företagarnas mer optimistiska bedömning.
Omsättningen inom den heterogena handelsbranschen minskade enligt registerstatistiken sammantaget med 3,5 procent under 2024. Vi räknar med att omsättningen i nominella termer återhämtar sig kommande två år då reallöneökningar gynnar konsumtionen. Handelsbranschens egna förväntningar totalt sett är liksom de två senaste åren negativa. Förväntningar på branschens utveckling och det egna företagets verksamhet är relativt neutrala, men branschens utveckling lutar åt det negativa hållet medan förväntningarna på företagets verksamhet däremot lutar åt det positiva.
Branschen företagstjänster, inklusive IKT-företag, har ett ojämnt omsättningsflöde, men totalt sett har branschen uppvisat stark omsättningstillväxt flera år i rad, men under 2024 ökade omsättningen bara en halv procent och därefter en procent per år kommande två år om man ser på branschen exklusive fastigheter. Fastighetsområdet har en högre tillväxt på tre procent där det gynnsamma ränteläget påverkar positivt. Branschen är vanligtvis optimistisk i våra konjunkturenkäter. Även i år är totalindexet för branschen på den positiva sidan men resultatet är svagare än genomsnittet för branschen över tid och resultatet för samtliga delfrågor är svagare än delfrågornas genomsnitt.
Enligt preliminära registeruppgifter ökade omsättningen för branschen personliga tjänster under fjolåret med tre procent, under kommande tre år förväntas ökningstakten vara långsammare. Ofta hör branschen personliga tjänster till de mest positiva av alla i ÅSUBs barometermätningar, men liksom förra året är branschbedömningarna i år försiktigare och till och med något mer negativa än fjolårets bedömningar och ligger långt under branschens långtidsmedelvärde.
Finanssektorn har flera goda år bakom sig och även 2024 ser ut att ha gått bra, men de förväntas följas av några svagare år. Även barometerutslagen för finansbranschen visar dämpade förväntningar med ett totalindex under genomsnittet för branschen.
Byggbranschens lönesumma och omsättning sjönk med sex procent under fjolåret. ÅSUB räknar med en ökning i omsättningen från nästa år (2026). Mängden bygglov bryter uppåt under de senaste månaderna men barometersvaren för byggsektorn ger liksom de två senaste åren negativa utslag även om resultatet är något mindre negativt än de två senaste åren. Förväntningarna på omsättningen är särskilt negativa liksom även förväntningarna på lönsamheten och investeringarna.
Under 2024 ökade livsmedelsindustrins lönesumma och omsättningen med drygt sex procent. Vi räknar med en omsättningsökning runt en procent för kommande år, vilket är i linje med resultat från konsumentbarometern. Den ger i år ett totalindex på den positiva sidan men resultatet ligger under långtidsmedelvärdet för branschen. Delfrågorna visar huvudsakligen positiva resultat, förutom investeringarna som förväntas minska.
Omsättningstillväxten inom övrig industri sjönk sex procent 2024. Årstillväxten i finska producentprisindex för motsvarande industrisegment 2023 var oförändrade, och för 2024 är den generella prisökningen två procent, vilket indikerar att omsättningsförändringen i första hand handlar om volymminskningar. Bedömningen i nuläget är att nominella omsättningen kommer att öka i ungefär samma takt som inflationen de närmaste åren. Vilket indikerar att volymen kommer ligga kvar på ungefär samma nivå. Enkätsvaren från företagen inom övrig industri gällande konjunkturutvecklingen brukar ofta vara mer positiva än de flesta andra branschers. I år är dock branschen mer försiktig och branschens totalindex ligger under det egna långtidsmedelvärdet och är det första medelvärdet på minussidan sedan 2009. Resultatet tyngs framför allt ner på grund av låga omsättningsförväntningar.
Använd gärna fakta ur den här nyheten men kom ihåg att ange Källa: ÅSUB