Ungdomsundersökning 2024 – ANDTS-vanorna bland unga på Åland

ÅSUB har i samarbete med Folkhälsan på Åland sammanställt uppgifter om ANDTS-vanor (Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak och Spel) bland unga på Åland. Undersökningen omfattar elever i årskurs 7–9 i grundskolan samt årskurs I och II på gymnasienivå. Totalt besvarades enkäten av 1 481 unga. Datainsamlingen genomfördes via en elektronisk enkät i början av läsåret 2024–2025.

  • Närmare hälften av de svarande (45 %) har någon gång druckit alkohol och 27 procent uppger att de någon gång varit berusade. Andelen som har druckit alkohol och varit berusad ökar med stigande årskurser.  I årskurs 7 har 17 procent druckit alkohol, medan andelen i årskurs II är 65 procent. När det gäller berusning stiger andelen från två procent i årskurs 7 till 50 procent i årskurs II.
  • Bland de elever som varit berusade uppger 14 procent att de någon gång kört moped, mopedbil, traktor eller bil under berusning, medan 18 procent har åkt med en berusad förare.
  • Totalt har 13 procent av eleverna blivit erbjudna narkotika, 30 procent känner till någon som säljer narkotika och två procent har använt narkotika. Andelen som har blivit erbjuden narkotika, känner till någon som säljer eller har testat narkotika eller själv har använt narkotika ökar signifikant med stigande årskurs.
  • Drygt en av fem (22 %) röker eller har rökt vanliga cigaretter, 27 procent röker eller har rökt e-cigaretter/vape, 15 procent har snusat ”vanligt” (brunt) snus och 22 procent har snusat vitt snus. Likt andra ANDTS-vanor, ökar ungas rökning och snusande markant med årskurserna. Flickorna röker e-cigaretter i högre grad än pojkar, medan pojkar oftare använder brunt snus än flickor.
  • Totalt uppger 39 procent av de svarande att de spelar spel där det ingår pengar. Pojkar använder pengar i sitt spelande i betydligt högre utsträckning än flickor; 56 procent av pojkarna jämfört med 22 procent av flickorna. Penningspelandet minskar med stigande årskurs; 48 procent av eleverna i årskurs 7 har spelat för pengar, medan andelen sjunker till drygt 30 procent i årskurs I och II. Majoriteten av de som använder pengar i sitt spelande spenderar mindre än 20 euro i månaden på spel.
  • Liksom i den förra undersökningen ställdes även i årets undersökning frågor om attityder till både sporadiskt och regelbundet bruk av alkohol, cannabis, läkemedel och tobak.  Syftet är att få en bild av hur unga uppfattar riskerna kopplade till olika ANDTS-vanor. Regelbunden användning av cannabis och andra droger, att köra berusad samt att röka regelbundet är de vanor som de svarande upplever som mest riskfyllt, precis som i fjolårets undersökning. Däremot ses regelbunden användning av vanligt (brunt) snus, vitt snus och alkohol som mindre riskfyllt. Flickor bedömer generellt riskerna som högre än pojkar.
  • Resultaten för 2022–2024 visar inga stora förändringar mellan åren, men indikerar en ökning i alkoholkonsumtion bland högstadieelever och en minskad konsumtion bland eleverna på yrkesgymnasiet. Ökningen är större bland pojkar än bland flickor. Det finns även en nedgång i andelen som känner till någon som kan sälja narkotika och en viss minskning i narkotikaanvändning kan också anas.

Läs mer i publikationen Ungdomsundersökning 2024 nedan. Du hittar också mer detaljerade resultat i presentationerna.

Läs mer om drogförebyggande arbete på Folkhälsans webbplats.

Maria Viktorsson

+358 (0)18 25583
fornamn.efternamn[at]asub.ax