Befolkningen 2023
Inflyttningen stod för befolkningstillväxten 2023
Under 2023 föddes fler barn på Åland jämfört med 2022, samtidigt som färre personer avled. Trots det var antalet födda barn fortfarande något lägre än antalet avlidna. Därför berodde hela befolkningstillväxten på 182 personer enbart på inflyttning. Lika många personer flyttade till Åland som året innan, men eftersom färre personer flyttade bort ökade flyttningsöverskottet. Vid slutet av 2023 hade Åland en befolkning på 30 541 personer, varav 15 419 var kvinnor och 15 122 män. I tabellen nedan framgår några centrala befolkningsdata för året. Samlade översiktliga uppgifter om befolkningsrörelsen och -strukturen finns i statistikrapporten Befolkningen 2023 som ÅSUB nu har publicerat.
Ålands befolkningsstruktur och -rörelse 2023
Störst ökning av pensionärer och personer födda utanför Norden
Den största ökningen av invånare under 2023 kom från dem som fyllt 65 år, medan antalet unga under 18 år minskade något. Befolkningen ökade både i Mariehamn och på landsbygden, medan skärgårdens invånarantal förblev på samma nivå som 2022.
Antalet svenskspråkiga ökade med närmare 40 personer och invånarna med andra modersmål med över 140 personer. Befolkningen född utanför Norden ökade med 130 och de som är födda i Sverige med drygt 70 personer. Samtidigt minskade antalet invånare som är födda i Finland med 20 personer, medan antalet personer som är födda på Åland var i stort sett oförändrat. Totalt finns 105 olika födelseländer och 72 språk representerade i befolkningen.
Förändring av befolkningens sammansättning 2023
Hög andel äldre invånare i skärgården
Rapporten innehåller ett antal befolkningspyramider som illustrerar befolkningens sammansättning och de förändringar som har skett och kan förväntas framöver.
För hela Åland visar pyramiden den stora tillväxten av antalet äldre som har skett och som ännu pågår, med stora årskullar som har nått 75–80-årsåldern. Det låga antalet födda de senaste åren märks på pyramidens smala bas. Åldersstrukturen varierar mycket mellan olika delar av Åland. I skärgården finns en betydligt högre andel invånare som är 55 år och äldre, jämfört med övriga regioner. Detta förklarar varför skärgårdens befolkning inte ökar trots att flyttningen de flesta år ger överskott. Det stora antalet äldre innebär att fler personer avlider varje år än det föds.
Befolkningspyramider för hela Åland och skärgården
Många 30–50-åringar bland personer med utomnordiskt ursprung
Följande två pyramider visar åldersfördelningen för befolkningen med finska och andra språk som modersmål. Bland de finskspråkiga syns en förskjutning mot äldre åldersgrupper och även en betydande majoritet av kvinnor. Strukturen för samtliga invånare födda i Finland, alltså inklusive de svenskspråkiga, ser ungefär likadan ut. Invånare med andra språk har en betydligt yngre profil än de finskspråkiga, och tyngdpunkten ligger i 30–50-årsåldern. Ett liknande mönster framkommer för invånare födda utanför Norden.
Dessa skillnader beror på förändringar i flyttningsmönstren som har skett. Tidigare dominerade inflyttningen från Finland medan flyttningen från Sverige och länder utanför Norden har blivit viktigare de senaste decennierna. Strukturen förklarar också varför inte antalet invånare födda i Finland, varken finsk- eller svenskspråkiga, ökar trots att flyttningen ger ett tillskott varje år. Den stora andelen äldre i dessa grupper gör att antalet avlidna årligen är relativt stort. För befolkningen med andra språk och med ursprung utanför Norden är antalet avlidna årligen litet, och ökningen blir därför nästan lika stor som flyttningsöverskottet.
Drygt 60 procent av invånarna är födda på Åland. Att denna grupp inte växer beror på att fler flyttar bort än återvänder, vilket även bidrar till att ökningen av svenskspråkiga går långsammare än för de med andra språk.
Befolkningspyramider för personer med finska och andra språk som modersmål
Stor andel unga men hög dödlighet för 200 år sedan
Förutom tidsserier och jämförelser för de senaste åren och decennierna innehåller rapporten också ett avsnitt med siffror som visar ett längre tidsperspektiv med anledning av att befolkningsstatistiken har funnits i 275 år.
Där framgår bland annat att Ålands befolkning ökade från 10 000 personer i mitten av 1700-talet till 20 000 vid slutet av 1800-talet. En ny tillväxtperiod började sedan runt 1970, och år 2020 hade befolkningen nått 30 000.
Befolkningen för 200 år sedan hade en mycket yngre profil än i dag. År 1830 var antalet barn under 10 år större än på dagens Åland trots att invånarantalet var under hälften av vad det är nu. I slutet av 1700-talet avled en tredjedel av alla nyfödda barn före ett års ålder jämfört med under en promille i dag.
Spädbarnsdödlighet 1750–2023
Se mera information på statistikområdet befolkning på ÅSUBs webbplats samt i befolkningsdatabasen.