Grundskolan hösten 2024

Färre elever i jämförelse med i fjol

Antalet elever i den åländska grundskolan sjönk från 3 126 elever hösten 2023 till 3 101 hösten 2024, detta är första gången elevantalet sjunker på tio år. Eleverna har blivit färre på hela Åland förutom i Södra Ålands utbildningsdistrikt, där antalet ökade något. Historiskt sett är antalet elever dock fortfarande uppe på höga nivåer, noteringen på 3 101 elever är den tredje högsta sedan mätningarna påbörjades 1975.

Att elevantalet har stagnerat och i stället börjat sjunka kan vara ett tecken på att antalet har nått en tillfällig topp och nu är på väg ner. Om man tittar på hur antalet elever har fluktuerat historiskt följer nämligen elevantalet ett slags vågmönster med återkommande längre upp och nedgångar, vilket syns tydligt i diagrammet nedan. Sett till hela tidsperioden, från 1975 och framåt, är dock den långsiktiga trenden svagt positiv.

Antal elever i grundskolan 1975–2024
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Ungefär 41 procent av eleverna går i skola i Mariehamn, 35 procent hör till Södra Ålands distrikt, Norra Ålands distrikt har drygt 21 procent av eleverna och knappt 3 procent av grundskoleeleverna återfinns i skärgårdskommunerna (förutom Vårdö).

Sedan år 2000 har eleverna blivit fler i Mariehamn och Södra Ålands utbildningsdistrikt medan antalet elever minskat inom Norra Ålands utbildningsdistrikt och i synnerhet övriga skärgården. I övriga skärgården har elevantalet mer än halverats under nämnda tidsperiod. De senaste fem åren har dock antalet stabiliserats något och ligger mellan 80 och 90 elever årligen.

Elever efter skola och distrikt hösten 2000–2024
Denna bild är en tabell. Tabellens huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Antalet barn som hemundervisas fortsätter att öka

Antalet barn som får hemundervisning uppgår till 128 höstterminen 2024, 15 fler än året innan och en något större årlig ökning sett till tidigare år. Under hela den redovisade perioden, från 2012 och framåt, har antalet hemundervisade barn mer än tiofaldigats. Könsfördelningen är jämn bland hemskoleeleverna. Nästan 55 procent bor på landsbygden, ungefär 29 procent bor i Mariehamn och 16 procent i skärgården. Drygt 80 procent av de som får hemundervisning på Åland är födda i Sverige.

Antal elever med hemundervisning 2012–2024
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Färre läser finska i årskurs sex

Något färre läser ett frivilligt språk i årskurs sex hösten 2024 (74 procent) i jämförelse med årskurs fem där 77 procent läser ett frivilligt språk. Skillnaden kommer i huvudsak av att en större andel läser finska i årskurs fem än i årskurs sex. Andelen som läser ett frivilligt språk på lågstadiet är ungefär lika stor bland flickorna och pojkarna, könsfördelningen varierar dock något beroende på vilket språk man läser.

Om man tittar historiskt på eleverna i årskurs sex är det tydligt att studierna i finska har en nedåtgående trend. Utvecklingen har gått från att över 80 procent studerade finska år 2000 till 62 procent aktuell höst. Andelen som läser de övriga två frivilliga språken, tyska och franska, har legat relativt stabilt på en nivå på mellan fem och tio procent under samma tidsperiod.

Andel av eleverna i årskurs sex som läser ett frivilligt språk
hösten 2000-2024, efter språk

Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Andelen niondeklassare som läser finska har sjunkit

På högstadiet läser ungefär 40 procent bara ett frivilligt språk, drygt 20 procent läser två språk och resterande knappa 40 procent läser inte något frivilligt språk alls. Bland flickorna är det vanligare att man läser två språk (26 procent) än bland pojkarna (17 procent). Andelen som inte läser något språk alls är i stället större bland pojkarna, 42 mot 35 procent bland flickorna.

Liksom eleverna i årskurs sex väljer allt färre i årskurs nio att läsa finska. Sedan den högsta noteringen år 2004, då 75 procent av niondeklassarna läste finska, har andelen gradvis sjunkit och hösten 2024 är den nere på drygt 40 procent. Ett språk som i stället har ökat i popularitet under senaste åren är spanska, vilket introducerades som ett valbart språk år 2021. Hösten 2024 är andelen som läser spanska lika stor som andelen som läser tyska (13 procent), vilket efter finskan varit det populäraste språket under tidigare år.

Andel av eleverna i årskurs nio som läser ett frivilligt språk
hösten 2001–2024, efter språk
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Rekordhög andel av eleverna får stöd för lärande och skolgång

Nästan 30 procent av eleverna i grundskolan får någon typ av stöd för lärande och skolgång hösten 2024, andelen är den högsta sedan stödformerna gjordes om år 2015. Det är framför allt den vanligaste stödformen specialpedagogiskt stöd samt allmänpedagogiskt stöd som ökat. Stödet har ökat både bland flickorna och pojkarna, men precis som tidigare år är stödet vanligare bland pojkarna (33 procent) än bland flickorna (26 procent).

Andel med stöd för lärande och skolgång efter typ av stöd
hösten 2015–2024
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Högst andel med annat modersmål än svenska i skärgården

Andelen elever med ett annat modersmål än svenska uppgår till drygt 14 procent hösten 2024, vilket är en tydlig ökning i jämförelse med hösten 2010 då samma andel låg på 4 procent. Det har skett en ökning i samstliga skoldistrikt men i Norra Ålands högstadiedistrikt har ökningen varit relativt sett störst, från nästan två procent till drygt tio procent aktuell hösttermin. Andelen elever med ett annat modersmål än svenska är dock högst i övriga skärgården där den uppgår till nästan 35 procent. Hösten 2024 är de tre vanligaste modersmålen förutom svenska i storleksordning: lettiska, ukrainska och finska.

Andel elever med annat modersmål än svenska efter
skoldistrikt hösten 2011–2024
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Antalet elever har ökat i skolor med över 200 elever

Bland eleverna i grundskolan hösten 2024 gick flest på en skola med över 200 elever. Antalet barn som går i en skola i denna storleksklass har ökat sedan år 2000 samtidigt som det har blivit mindre vanligt att gå i en skola med färre än 200 elever. Denna utveckling har delvis att göra med att flera grundskolor slogs samman under första halvan av nämnda period. Godby och Emkarby lågstadieskolor gick 2005 ihop till Källbo skola och 2010 flyttades också Pålsböle skolas elever till Källbo. Utöver detta slogs Strandnäs låg- och högstadium ihop till en sammanhållen skola år 2001 och likaså blev Övernäs låg- och högstadium en skola år 2011.

Antal elever efter skolans storlek år 2000 och 2024
Denna bild är ett diagram. Diagrammets huvudsakliga resultat presenteras i anslutande text.

Mer statistik om grundskolan på Åland i form av databaser och exceltabeller finns här

Interaktiva grafer

Beskrivning av statistiken

Jakob Sällström

+358 (0)18 25493
fornamn.efternamn[at]asub.ax