Flyttorsaker 2024

En studie om varför man väljer att flytta från Åland

Under hösten 2024 har ÅSUB genomfört en enkätundersökning om varför man väljer att flytta från Åland och hur Åland kan bli en mer attraktiv plats att leva och bo på. Ålands attraktionskraft lyfts fram i det femte utvecklingsmålet i Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland (Ålands landskapsregering, 2023). För att stärka Ålands attraktionskraft är det viktigt att identifiera och analysera orsakerna till att människor väljer att flytta från Åland. Studien är utförd på uppdrag av Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS).

Vilka flyttar från Åland?

Statistik från perioden 2013–2023 visar att majoriteten av de personer i arbetsför ålder (18–70 år) som flyttade från Åland var mellan 18 och 44 år gamla, vilket utgjorde drygt 80 procent av de utflyttade. Mer än 40 procent var födda på Åland, en majoritet hade bott på Åland i över tio år innan flytten och över 70 procent hade svenska som modersmål.

Studier och arbete – vanliga anledningar till flytt

Samtliga personer, 18 till 70 år, som flyttat från Åland under 2022 eller 2023 erbjöds att delta i studien. Adressuppgifter hämtades från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Av de 196 personer som deltog i studien angav 37 procent att studier var den främsta orsaken att flytta, medan 28 procent uppgav arbete som huvudsaklig anledning. Majoriteten av de svarande upplevde att beslutet att flytta från Åland var enkelt eller väldigt enkelt.

Den enskilt viktigaste flyttorsaken
Den enskilt vanligaste flyttorsaken

Tillgång till högre utbildning, bristande karriärmöjligheter och utbud av jobb var de mest avgörande faktorerna

Nästan hälften av deltagarna i studien angav att tillgången till högre utbildning hade stor eller avgörande betydelse för deras beslut att lämna Åland. För 43 procent spelade karriärmöjligheter en betydande eller avgörande roll, medan 36 procent betonade tillgången till jobb som en viktig faktor.

Även andra aspekter kopplade till arbetslivet vägde in i beslutet att flytta från Åland. Mellan 30–40 procent uppgav att lönenivå, arbetsplatskultur, svårighet att komma in på arbetsmarknaden samt ledarskapet på arbetsplatsen hade åtminstone viss betydelse för deras flyttbeslut.

Hur stor betydelse hade arbetsrelaterade faktorer för ditt beslut att flytta?
Hur stor betydelse hade arbetsrelaterade faktorer för ditt beslut att flytta?

Flera faktorer bidrog till beslutet att lämna Åland

Det sociala nätverket spelade en betydande roll för en relativt hög andel av de svarande. Närhet till familj eller partner var en avgörande eller mycket viktig faktor för 34 procent av studiedeltagarna. Boenderelaterade faktorer, såsom bostadsutbud och boendekostnader, hade stor betydelse för beslutet hos ungefär en tiondel av de svarande.

Andra praktiska aspekter bidrog också till beslutet att flytta. Bristande trafikförbindelser till omvärlden var avgörande för 21 procent av deltagarna, medan hushållets ekonomi och kollektivtrafiken på Åland hade stor eller helt avgörande betydelse för en tiondel.

Fritids- och kulturutbud lockade vissa att flytta. Cirka 15 procent angav att shoppingmöjligheter, nöjesliv och kulturutbudet hade stor eller avgörande betydelse. Ungefär en tiondel uppgav att tillgången till fritidsaktiviteter, föreningsliv, sport- och motionsmöjligheter samt utomhusaktiviteter eller naturupplevelser var viktiga faktorer i deras beslut att flytta från Åland.

Hälso- och sjukvårdens tillgänglighet var avgörande för nästan en tiondel, medan aspekter som närheten till, eller verksamhet inom, barnomsorg och grundskola hade liten betydelse för de flesta studiedeltagare – över 90 procent ansåg att dessa faktorer spelade en obetydlig roll.

Även diskriminering och bristande integration påverkar

Värderingar och attityder på Åland var en viktig faktor för ungefär 15 procent av deltagarna. Upplevelser av diskriminering, bristande integration eller delaktighet i samhället, svårigheter i kontakt med myndigheter samt språkliga aspekter hade stor betydelse för omkring fem procent av deltagarna.

Synen på att flytta tillbaka och Ålands attraktionskraft

Drygt en femtedel av studiedeltagarna ansåg att det var troligt eller mycket troligt att de skulle flytta tillbaka till Åland inom fem år. Över hälften uppgav att det var troligt eller mycket troligt att de skulle rekommendera andra att flytta till Åland.

För att stärka Ålands attraktionskraft pekar undersökningsresultaten på vikten av utbudet av arbete och boende. Vissa faktorer, som efterfrågan av specifika yrkesgrupper, är svårare att påverka, men det finns andra områden där förbättringar kan göras. Att skapa en attraktiv arbetsmarknad, genom exempelvis bra ledarskap, en positiv arbetsplatskultur, tillgång till fortbildning och möjligheter till arbete och studier på distans, framstår som centrala insatser för att öka Ålands attraktionskraft.
 

Mina Rosenqvist

+358 (0)18 25494
fornamn.efternamn[at]asub.ax